12/07/2009

Народ Швейцарії вирішив, що мінаретів їм не потрібно


Минулої неділі рішенням референдуму у Швейцарії, 57,5% населення проголосувало за те, щоб заборонити будівництво мусульманських мінаретів і щоб це було додано в Конституцію країни.
Більші Церкви вже висловились на цю тему. Так зокрема Ватикан та католицькі єпископи Швейцарії не підтримують цього рішення, подібно, як і всесвітня лютеранська федерація вже сьогодні побоюється, що результати швейцарського референдуму про мінарети можуть підірвати соціальну гармонію в країні.
Московський Патріархат натомість переконаний, що нічого надзвичайного не сталось, і що волевиявлення швейцарців має певні підстави, при цьому у країні і надалі будуть діяти мечеті та буде збережена свобода віросповідання, як для християн так і для мусульман.
Пригадаю, що 76% з 7, 6-мільйонного населення Швейцарії вважають себе християнами, тоді як іслам є другою по чисельності релігійною громадою країни, до якої належать 4,5% населення.
У даний момент правознавці роздумують, які юридичні наслідки буде мати це волевиявлення швейцарського народу. Зокрема, експерти не сумніваються, що проти результатів референдуму незабаром буде подана скарга в Європейський суд по правах людини в Страсбурзі, який, можливо, скасує ці результати як явно суперечні Європейській конвенції про права людини.
Що цікаво, що подібні думки звучать і в Австралії, де Християнсько-демократична партія в Сіднеї, закликає виборців "виступити на захист християнських цінностей" і вимагає на десять років заборонити імміграцію мусульман в Австралію".
Лідер партії Фред Найл звинуватив певні кола мусульманського населення в небажанні асимілюватися. Він навів у приклад Великобританії, де мусульмани вимагають створення шаріатських судів. У зв'язку із чим він закликав ввести мораторій на імміграцію мусульман і не допустити росту частки мусульманського населення вище нинішніх 1,7%.
Також представники правих політичних партій Голландії й Данії оголосили про намір взяти за приклад Швейцарію й ініціювати проведення референдумів щодо питання про заборону будівництва мінаретів. Радіо Свобода