12/07/2009

Делегація Ватикану на святкуваннях у Стамбулі


Делегація Ватикану, яку очолив кардинал Вальтер Каспер, взяла участь у святкуваннях свята святого апостола Андрія Первозванного. Кардинал Каспер вручив Патріархові Варфоломієві І послання Папи, в якому він, серед іншого, наголосив, що хоча останніми десятиріччями католицька та православні Церкви щиро шукали шляхів творення повної єдності, і, хоч ця мета ще не досягнута, зроблено багато кроків, які привели до зміцнення взаємовідносин.
Посилаючись на останню пленарну сесію Міжнародної Комісії православно-католицького діалогу, що проходила на Кіпрі, Папа висловив задоволення з приводу того, що Церкви, які брали участь у зустрічі, виявили бажання і надалі вести діалог, незважаючи на деякі труднощі та непорозуміння.
У свою чергу Вселенський Патріарх, приймаючи делегацію Ватикану, висловив признання католицькій Церкві за те, що вона робить усі можливі зусилля на шляху до єдності Церков. Він підкреслив, що істина не боїться діалогу, але, навпаки, використовує його як засіб, щоб дійти до тих, хто з різних причин не хоче її прийняти.
Ватиканська делегація також провела двосторонні переговори з представниками Вселенського Патріархату.
Крім того у своєму спеціальному посланні до патріарха Варфоломія, папа Римський повідомив про свою готовність вивчити форми, у яких Римський єпископ (папа) "міг би здійснювати служіння любові, визнане усіма".
Як і його попередник Іоанн Павло ІІ, нинішній глава Римсько-Католицької Церкви підкреслює, що поділ християн є "ганьбою", що підриває довіру до проповіді Євангелія. Венедикт XVІ заявив,  що Католицька Церква "розглядає служіння св. апостола Петра як дарунок Господа своїй Церкві" і що дане служіння не слід розглядати "у розумінні володіння владою, але винятково в дусі вчення про Церкву як єдине тіло, як служіння єдності в істині і правді".
Особливо сьогодні, на думку понтифікат, християни повинні працювати спільно в справі захисту гідності людської особи, підтвердження основних моральних цінностей, зміцнення справедливості й миру, заявив папа Римський. Радіо «Ватикан»