12/10/2009

Суспільний Тиждень УГКЦ у м. Харків



9 грудня 2009 р. у м. Харкові в рамках ІІІ Суспільного Тижня УГКЦ відбулась конференція на тему «Примирення в християнській сім'ї, як неоцінене свідчення в сучасному світі». Зустріч мала екуменічний характер, адже в ній взяли участь представники різних релігійних конфесій нашого міста.

Загальною темою Суспільного Тижня УГКЦ 2009 р. є «Примирення як Дар Божий». О. д. Ігор Шабан - Голова екуменічної комісії УГКЦ, відповідальний за проведення Суспільного Тижня УГКЦ визначив основні завдання зустрічі. Він підкреслив, що Суспільний Тиждень УГКЦ покликаний привернути увагу до освіти та науки; проблем людей неповносправних, ув'язнених, а також сиріт. Метою Тижня є підтримка соціальних програм, стимулювання проведення досліджень, дискусій і дій на місцевому та державному рівнях; обмін досвідом між християнськими конфесіями.

Учасники конференції відвідали соціальний центр «Де Поль Харків» (вул. Костьольна, 2), директором якого є римо-католицький священик о. Віталій Новак. Центр було відкрито у 2006 р. при Римо-Католицькому храмі св. Вінкентія де Поля. В соціальному центрі працюють священнослужителі, фахівці соціальної сфери (педагоги, психологи, юристи та ін.), а також сестри із згромадження Милосердя від святого Вікентія де Поля.

Під час зустрічі сестри-монахині радо поділилися з учасниками своїм досвідом праці у Центрі денного перебування для дітей, що опинились в умовах вулиці, та провели ознайомчу екскурсію.


Потім учасники конференції переїхали до церкви Євангельських християн - баптистів (вул. Тимирязева, 56). Там їх зустрів пресвітер Віктор Дудка. На основі церкви працює Центр допомоги людям, які перебувають у місцях позбавлення волі. Соціальну роботу здійснюють капелани - прихожани цієї церкви. За словами Віктора Дудки (відповідального за капеланське служіння), місія охоплює усі тюремні заклади м. Харкова та Харківської обл.



Завершальна частина конференції відбулась у Харківському осередку Спілки Української Молоді (вул. Сумська, 44/2). Учасники ознайомились з освітніми, культурницькими та іншими програмами, що здійснюються за участю осередку, в тому числі зустрічі з молоддю, які регулярно тут проводить духовенство УГКЦ. Викладач курсу журналістики Юрій Хомайко та журналіст Сергій Гук розповіли про підготовку фахівців для роботи в ЗМІ.

О. Сергій Коваль (настоятель храму УГКЦ Покрова Пресвятої Богородиці с. Вільче, Вовчанський р-н, Харківської обл.) зробив завершальну доповідь на основі Суспільного Тижня УГКЦ у м. Харків. Наявність соціальних проблем у нашому суспільстві, акцентував він, здебільшого виникає із браку християнських цінностей в українських сім'ях. Організація подібних центрів (місій) соціальної допомоги, які базуються на християнській основі великою мірою допомагає вирішувати ці проблеми.

В Україні Суспільний Тиждень УГКЦ відбувається вже втретє. Слід зауважити, що в Харкові ця подія організована вперше. В цьому році, окрім Харкова, зустрічі відбуваються у декількох містах України: Київ, Одеса, Донецьк, Кіровоград та Луцьк.

Практику проведення Суспільних Тижнів УГКЦ в Україні започаткував митрополит Андрей Шептицький у 1939 р. Митрополит Андрей Шептицький багато допомагав єврейським общинам під час німецької окупації та співпрацював із представниками православної конфесії. УГКЦ відродила цю традицію в 2008 р., а Синод Єпископів УГКЦ благословив зайнятись організацією Суспільного Тижня УГКЦ двом комісіям: Екуменічній та Справедливість і Мир.

Яна Балабай, викладач історії, ЦДО, ХНУ імені В. Н. Каразіна 
о. Йоаким Ковальчук ЧСВВ, капелан Харківської Крайової організації СУМ